Buitenwatermeterputten – Kunststof oplossing voor watermeters

Buitenwatermeterputten

Sinds 2014 maakt Alpomat buitenwatermeterputten.

Wat is een kunststof buitenwatermeterput?

Deze vraag is het makkelijkst te beantwoorden door het woord op te delen en eerst te beschrijven wat een watermeter is. Een watermeter meet de hoeveelheid leidingwater die verbruikt wordt door de klanten van een waterleidingbedrijf. De watermeter zit meestal in de meterkast van een pand, maar in sommige gevallen is de meter in een put buiten het pand geplaatst, en vandaar dus de benaming “buitenwatermeterput”. Het belangrijkste onderdeel is de watermeter. Watermeters zijn er in verschillende capaciteiten. De capaciteit van een watermeter wordt aangeduid met Qn (QuantityNominal). De Qn-waarde geeft aan hoeveel water (in m³) er maximaal in één uur verbruikt kan worden. In een gemiddeld huishouden is dit Qn1,5 of Qn2,5.

Wat voor buitenwatermeterputten levert alpomat?

Alpomat levert zowel standaard polyester watermeterputten, als op klantspecificatie. De putten worden uitgevoerd met verstijvingsstrippen, houten vorstplaten, waterdichte aansluitingen en scharnierende deksels. Ook kunnen de putten worden geproduceerd als verdeelput ten behoeve van meerdere watermeters. De putten zijn in vergelijking met de betonnen putten een stuk lichter en duurzamer, bovendien is het materiaal van de put volledig recyclebaar.

Wanneer heb ik een buitenwatermeterput nodig?

  • Te ver van de hoofdleiding verwijderd (watermeters Qn1,5-Qn15)
    Wanneer er een nieuwe wateraansluiting gemaakt dient te worden, kan een klant dit aanvragen bij het waterleidingbedrijf van dat gebied. Dit waterleidingbedrijf heeft een starttarief voor het aansluiten, dit starttarief verschilt per bedrijf. Wat ook verschilt, is het aantal inbegrepen meters dienstleiding vanaf de hoofdleiding. Dit verschilt van tien tot 25 meter. Als dit meer is, besluit het waterleidingbedrijf of de klant een tarief moet betalen voor de extra meters dienstleiding, of dat de klant deze leiding zelf moet aanleggen. In het laatste geval is een buiten watermeterput nodig.
  • Woonboot (Qn1,5 + Qn2,5) 
    Voor een woonboot is ook een buiten watermeterput nodig. Dit is nodig omdat de leiding die het waterleidingbedrijf gebruikt vrij stug is. Omdat een woonboot beweegt kan deze leiding niet gebruikt worden voor een verbinding naar de boot. Hierdoor eindigt de dienstleiding in de put. De eigenaar van de woonboot moet dan zelf zorgen voor een flexibelere leiding van de put naar de boot.
  • Recreatie (Qn3,5-Qn6) 
    Recreatiebedrijven zoals campings en bungalowparken hebben een buiten watermeterput nodig om het waterverbruik van hun bedrijf te meten. Kenmerkend voor deze putten is dat er vaak één leidingingang is en meerdere uitgangen.
  • Watermeterput voor in de bouw (Qn1,5 + Qn2,5) 
    Bij de bouw hebben de bouwlieden in veel gevallen ook (drink)water nodig, bijvoorbeeld voor hun bouwkeet. Ook dit water moet betaald worden. Om dit verbruik te berekenen is een watermeter nodig. Deze watermeter wordt dan in een put geplaatst. Deze put blijft niet op de locatie zitten, maar wordt na de te verrichte werkzaamheden weer meegenomen.
  • Marktpleinen (Qn1,5 + Qn2,5) 
    Voor de marktkramen die leidingwater nodig hebben moet er ook een buiten watermeterput zijn. Ook voor feesten zoals een kermis is leidingwater gewenst.

Voor HDPE watermeterputten kunt u informeren bij www.kemeling.nl.

Hieronder staan de 2 varianten die we standaard bouwen. Uiteraard kunnen we buitenwatermeterputten naar uw specificatie maken. De standaard putten zijn te bestellen in verschillende configuraties.

We maken putten in twee varianten:

Buitenwatermeterput 2
Buitenwatermeterput 3

Menu